Wat zijn zoekwoorden en hoe vind je de juiste voor jouw website?

Als je eenmaal aan de slag gaat met SEO ontkom je er niet aan; het kiezen van de juiste zoekwoorden. Maar wat zijn zoekwoorden precies? Waarom zijn ze belangrijk en hoe kies je de juiste zoekwoorden voor jouw website? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn zoekwoorden

Zoekwoorden, ook wel ‘zoektermen’ (of ‘keywords’ in het Engels), zijn woorden die door internetgebruikers in zoekmachines zoals Google worden ingevoerd om meer informatie te vinden over een bepaald onderwerp. Zodra er een zoekwoord in de zoekbalk wordt ingetypt gaat het algoritme van de zoekmachine aan de slag om de meest relevante resultaten te tonen. De internetgebruiker kan voor zijn zoekopdracht één woord, meerdere woorden of zelfs een hele zin invoeren. Eén zoekwoord wordt ook wel een ‘short tail zoekwoord’ genoemd. Wanneer er meerdere woorden worden gebruikt of wanneer er een hele zin wordt ingetypt noem je dat ‘long tail zoekwoorden’.

Het verschil tussen short tail zoekwoorden en long tail zoekwoorden

Bij short tail zoekwoorden gaat het dus doorgaans om één tot drie woorden en bij long tail zoekwoorden om vier of meer woorden. Maar er zijn meer verschillen tussen deze twee termen.

Short tail zoekwoorden kenmerken:

Long tail zoekwoorden kenmerken:

Waarom zijn zoekwoorden belangrijk?

Zoekwoorden zijn belangrijk omdat ze aan de zoekmachine laten zien waar jouw website over gaat. Het is daarbij essentieel dat de zoektermen op de juiste plaatsen terugkomen in de teksten op je website. Hoe je dat precies doet leer je in mijn SEO cursus. Zoekwoorden vormen de basis voor zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO (Search Engine Optimisation) genoemd. Het doel van SEO is om organische (en dus niet-betaalde) bezoekers naar jouw website te krijgen via zoekmachines zoals Google en Bing. De zoekwoorden die je kiest bepalen het type verkeer dat je naar jouw website krijgt. Zorg er dus voor dat de zoektermen relevant zijn voor jouw ideale klant. Je wilt immers niet zoveel mogelijk bezoekers maar de juiste bezoekers.

Wat is een zoekwoorden analyse?

Maar wat zijn nou de juiste zoekwoorden voor jouw website? Daarvoor zul je een zoekwoorden analyse moeten doen. Het vormt de basis voor jouw SEO-strategie. Met een zoekwoorden analyse onderzoek je hoeveel er maandelijks op bepaalde termen wordt gezocht en hoe de concurrentie is op deze zoektermen. Je noemt dit ook wel ‘zoekvolume’ en ‘concurrentiescore’ (of; ‘keyword difficulty’ of ‘SEO difficulty’ in het Engels. Dit verschilt per SEO-tool).

Zoekvolume: het zoekvolume laat zien hoeveel er maandelijks gemiddeld op een bepaalde zoekterm gezocht wordt. Dit zoekvolume kan per maand verschillen. Zo speelt in sommige gevallen het seizoen (denk hierbij aan Sinterklaas) of het weer (airco’s in de zomer) een rol.

Concurrentiescore: de concurrentiescore wordt aangeduid met een getal tussen de 0 en de 100. Dit getal laat zien hoe gemakkelijk of hoe ingewikkeld het zal zijn om hoog te scoren met een bepaald zoekwoord. 0 betekent dat er (vrijwel) geen concurrentie is en 100 betekent dat er heel veel concurrentie is. Je kunt hierbij ongeveer het volgende aanhouden:

Het belangrijkste doel van je zoekwoorden analyse is dat je de meest relevante woorden vindt die zowel een interessant zoekvolume als een lage concurrentie hebben.

Hoe kies je de juiste zoekwoorden voor je website?

Het is één van de meest gestelde vragen van mijn klanten: “Hoe kies ik de juiste zoekwoorden?”. Het is in ieder geval belangrijk dat je weet dat het niet altijd om het hoogste zoekvolume gaat. Sterker nog; in een branche met veel of zware concurrentie heb jij als kleine ondernemer vaak heel weinig aan de populairste zoekwoorden. Maar hoe pak je het dan aan? Ik geef je 5 praktische tips waarmee je een stevige basis te pakken hebt voor jouw zoekwoorden onderzoek:

1. Leef je in in je doelgroep

Bij het bepalen van de juiste zoekwoorden is het essentieel dat je je richt op de juiste doelgroep. Bedenk daarom voordat je begint met zoeken goed welke woorden jouw ideale klant gebruikt? Wat voeren ze in in Google? Waar zijn ze naar op zoek? Speel hierop in met de keuze van jouw zoekwoorden. Het kan hierbij helpen om een mindmap te maken. Begin gewoon met het opschrijven van verschillende termen, synoniemen en woordcombinaties zonder daarbij al na te denken over zoekvolumes en competitie.

2. Bekijk je concurrent

Welke keywords gebruiken jouw concullega’s? Exact dezelfde zoekwoorden gebruiken heeft niet altijd zin. Vooral niet wanneer jouw concurrentie zwaar is. Probeer daarom eens synoniemen te gebruiken of een combinatie van bepaalde zoekwoorden te maken.

3. Ga voor long tail zoekwoorden

Zo’n 70% van alles wat in Google ingevoerd wordt zijn longtail zoekwoorden. Zoektermen met meerdere woorden. Deze zoekwoorden hebben vaak minder zoekvolume maar ze hebben hierdoor wel minder concurrentie én ze zijn specifieker waardoor de kans op conversie vele malen hoger is. “gouden ketting” is bijvoorbeeld een shorttail zoekwoord. “gouden ketting met initialen” een longtail zoekwoord. Bekijk ter inspiratie ook eens de gratis tool Answerthepublic. Ik zal een linkje naar deze tool in de shownotes plaatsen.

4. Gebruik een zoekwoordentool

Met zoekwoordentools kan je onderzoeken hoe jouw gekozen zoekwoord scoren op het gebied van volume en concurrentie. In het ideale geval heeft een zoekwoord een hoog zoekvolume en weinig concurrentie. Maar deze zoekwoorden zijn niet altijd makkelijk te vinden. Voer daarom zoekwoorden eens in in een zoekwoorden tool. Hieronder vind je een paar opties (persoonlijk gebruik ik SE Ranking):

Gratis tools

Beperkt gratis te gebruiken

5. Maak een shortlist

Schrijf nu al je gevonden zoektermen onder elkaar en noteer erachter:
Elimineer nu de zoekwoorden die te weinig volume hebben of die juist veel teveel concurrentie en je hebt een goede basis te pakken voor jouw zoekwoorden onderzoek.

Hi! Ik ben Gerdine,

Freelance copywriter en SEO-specialist voor vrouwelijke ondernemers. Laat mij jouw SEO-proof teksten schrijven of maak je website zelf beter vindbaar met mijn online SEO-cursus!

Gratis SEO E-book

10 quick wins om jouw website beter vindbaar te maken in Google!

Duik verder in SEO

Wil jij teksten die de woorden uit je mond halen?

Laat mij ze voor je schrijven of leer hoe je zelf je website SEO-proof maakt.