Veel concurrentie in jouw branche? Deze SEO trucjes kunnen je helpen

Op Instagram vroeg ik laatst over welke onderwerpen jullie graag meer zouden willen weten. Eén van de vragen die ik ontving was; ‘Wat als er veel concurrentie is in mijn branche? Wat kan ik dan het beste doen qua SEO?’. In dit artikel leg ik het uit.
Voordat je competitief aan de slag gaat met SEO is het belangrijk om in kaart te brengen wie je concurrenten precies zijn. (Houd er rekening mee dat je offline concurrenten anders kunnen zijn dan je online concurrenten). Je kunt je online concurrenten natuurlijk vinden door zelf te Googlen. Maar je kunt ook een zoekwoordentool zoals Ubersuggest, Ahrefs en SE ranking inzetten. Deze tools zijn deels gratis te gebruiken. Persoonlijk gebruik ik SE Ranking. Je kunt ‘m 14 dagen gratis uitproberen. Je ziet in dit soort tools niet alleen wie je concurrenten zijn maar ook op welke organische zoekwoorden ze goed gevonden worden en op welke zoekwoorden ze adverteren. Daarnaast zie je hoeveel bezoekers de website van jouw concurrent maandelijks krijgt. Het is dus zeker aan te bevelen om eens een analyse te maken met één van deze tools.

Je concurrenten overtreffen? Zo pak je het aan

Nu je je concurrenten in kaart hebt gebracht ga je op onderzoek uit. Bekijk eens wat voor content zij produceren. Op welke zoektermen scoren zij goed en wat valt je op als je ze opzoekt in Google? Hoe formuleren ze hun meta title en meta beschrijving (die korte stukjes tekst die je in de zoekresultaten in Google ziet)? En nodigt dit uit tot doorklikken? Let daarnaast ook op het aantal woorden dat ze gebruiken op hun webpagina’s en in hun blogs. Wanneer je hier eenmaal een beeld bij hebt bekijk je waar je jouw eigen content kunt optimaliseren. Je kunt onder andere dit doen:

Voeg lange stukken informatieve content toe waarmee je echt een waardevolle oplossing of een passend antwoord geeft. Kwaliteit gaat hier echt boven kwantiteit. Google houdt er namelijk van als je veel waarde biedt. Daarnaast is het bieden van waarde een mooie manier om te laten zien dat je een expert bent in jouw vakgebied.

Eentje die jouw concurrent nog niet heeft besproken. Dit laat je opvallen en het is makkelijker scoren dan met zwaar concurrerende zoekwoorden.

Verbeter je interne linkstructuur

Om de voor jou belangrijke pagina’s op je website een boost te geven kan je ze extra interne links geven. Je noemt dit met een hip woord ook wel ‘linkjuice geven’. Een link van de ene naar de andere pagina wordt in de ogen van Google als een aanbeveling gezien. Krijgt een pagina op jouw website veel inkomende links? Dan geef je de pagina een hogere linkautoriteit en daarmee dus de kans om hoger te scoren in Google. Wil je bijvoorbeeld hoger scoren met een pagina op je website die als zoekwoord ‘lifecoach Breda’ heeft? Link dan in alle blogs op je website naar deze pagina. (Let erop dat je het woordje ‘lifecoach Breda’ klikbaar maakt en dus niet woorden zoals ‘klik hier’. Dit laatste zegt Google namelijk niet zoveel). Dit is een eenvoudige manier om Google te laten zien dat deze pagina belangrijk is en daarmee om beter vindbaar te worden.

Ga voor long tail zoekwoorden

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit meerdere woorden; meestal drie woorden of een hele zin. Een voorbeeld van een long tail zoekwoord is: groene eetkamerstoel kopen. Er wordt maandelijks vaak minder gezocht op dit soorten termen, maar daar tegenover staat wel dat ze in de praktijk vaak veel beter converteren omdat de zoekintentie van de gebruiker van de zoekmachine concreter is. Onderzoek daarom eens of je dit soort zoekwoorden voor jouw website kunt gebruiken.

Ga aan de slag met je lokale SEO

Het voordeel van lokale SEO is dat je niet hoeft te concurreren met je landelijke concurrenten. Je hoeft enkel de concurrenten uit jouw regio te verslaan en dat maakt lokale SEO een makkelijk middel om snel hoger te scoren in Google. Onder lokale SEO wordt onder andere het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf verstaan. Zorg er dus voor dat je Google Mijn Bedrijf pagina up to date is en laat het zoekwoord of de zoekwoorden waarop je graag gevonden wilt worden terugkomen in je bedrijfsbeschrijving. Verzamel daarnaast reviews en reageer alle reviews. Daarnaast is het aan te bevelen om lokale zoekwoorden voor jouw website te kiezen. Je kunt daarbij ook rekening houden met voice search (spreektaal dus). Een voorbeeldje hiervan is:

Fiets laten maken in Amsterdam

Natuurlijk zijn dit slechts enkele voorbeelden van het optimaliseren van je lokale SEO. Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor mijn online SEO cursus. Daarmee leer je alles over hoe jij jouw website zelf beter vindbaar maakt.

Houd je website up to date

Zorg er tot slot voor dat je website altijd up to date is zodat je bezoeker een goede gebruikerservaring heeft. Mijn advies? Reserveer eens in de twee weken tien minuten in je agenda om je website bij te werken (anders schiet het er bij in). Vaak is het updaten met slechts één druk op de knop gebeurd. Wist je dat het niet up to date houden van je website een beveiligingsrisico vormt? Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je website niet meer naar behoren werkt of dat er, in het ergste geval, een technisch conflict ontstaat waardoor je site offline gaat. Dat willen we natuurlijk niet hebben. Kom je er niet uit met het updaten? Vraag je webbouwer dan even om je te helpen.

Ik wens je veel succes met het implementeren van de tips. Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Stuur gerust een mailtje naar hello@leftwrite.nl.

Hi! Ik ben Gerdine,

Freelance copywriter en SEO-specialist voor vrouwelijke ondernemers. Laat mij jouw SEO-proof teksten schrijven of maak je website zelf beter vindbaar met mijn online SEO-cursus!

Gratis SEO E-book

10 quick wins om jouw website beter vindbaar te maken in Google!

Duik verder in SEO

Wil jij teksten die de woorden uit je mond halen?

Laat mij ze voor je schrijven of leer hoe je zelf je website SEO-proof maakt.